Gazaltı kaynak hemen hemen tüm endüstrilerde sıklıkla karşımıza çıkan yaygın bir kaynak türüdür. Gazaltı kaynak sayesinde kaynak yapılacak bölge belirli gazlar ile korunur. Bu sayede havadan ve başka etmenlerden etkilenme olmaz. Gazaltı kaynak işleminde kaynak yapılacak metale sürekli sürülen kaynak teli eriyerek kaynak metalini oluşturur. Diğer kaynak çeşitlerinde olduğu gibi gazaltı kaynak işlemlerinde de endüstriyel robotlar aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Gazaltı kaynak robotu, endüstriyel kaynak işlemlerinde sağladığı faydalarla birçok işletme tarafından tercih edilmektedir. Kaynak robotları hakkında detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.
Gazaltı Kaynak Çeşitleri
Gazaltı kaynağı üç çeşittir.
- MIG ( Metal Inert Gas)
- TIG (Tungsten Inert Gas)
- MAG (Metal Active Gas)
MIG (Metal Inert Gas): MIG kaynak’ta kullanılan gazlar asal gazlar olup, kaynak Helyum ve Argon gazlarının korumasındadır.
MAG (Metal Active Gas): Bu kaynakta kullanılan gazlar CO2 ve karışım gazlardır. Çelik, düşük karbonlu çelik veya alaşımlı çelikte tercih edilebilir.
TIG (Tungsten Inert Gas): TIG kaynakta elektrik iletimi tunsgten yapılı elektrot ile sağlanır. Kaynak bölgesi argon veya helyum gazları ile korunur.
MIG ve MAG’in açılımındaki “Inert” kelimesi soy, “Activ” kelimesi ise aktif anlamına gelmektedir. Soy gaz olarak argon veya helyum, aktif gaz olarak karbondioksit gazı kullanılır. Sonuç olarak her iki kaynak makinesi arasındaki fark yalnızca gaz farkıdır. Donanım olarak aynıdırlar. MIG kaynak yöntemi ile neredeyse bütün ticari alaşımları kaynatabilirsiniz. MAG kaynağı ise kolayca oksitlenen alüminyum, paslanmaz çelik gibi malzemelerin kaynağında kullanılmaz.
MAG kaynağında ise kullanılan karbondioksit gazı argon ve helyuma göre daha az maliyetlidir. Karbondioksit gazı sıvı bir şekilde tüplere doldurulduğu için diğer gazlara göre daha fazla taşınabilir. Bu tüplerin çıkışına bir ısıtıcı konulmuştur. Kaynak hızı daha yüksek olan MAG yönteminin ayrıca nüfuziyeti de daha fazladır.
TIG kaynağı yarı veya tam bir şekilde otomatik olarak yapılır. Yarı otomatik kaynaklarda, kaynak akımı ve koruyucu gaz otomatik olarak kaynak bölgesine verilir ve bunun sonucunda kaynakçının torçta bulunan tetiği çekmesi veya düğmeye basması ile işlem gerçekleşir. Bu işlem sırasında kaynak teli ile kaynak dikişi yapılır. Tam otomatik kaynak işleminde ise, ark boyu, hareketi, koruyucu gaz üflemesi ve ek telinin kaynak bölgesine verilmesi mekaniksel sistemle yapılır.
İlginizi Çekebilir: Paletleme Robotu
Gazaltı Kaynağının Çalışma Prensibi
Gazaltı kaynak yönteminde dışarıdan elde edilen elektrotlar kullanılır. Bunlar gazla otomatik olarak sürekli beslenen ve eriyen elektrotlardır. Çıplak elektrot, kaynak banyosu, ark ve esas metalin kaynak bölgesine komşu bölgeleri, atmosfer kirlenmesine karşı dışarıdan sağlanan bölgeye bir gaz memesinden iletilen uygun bir gaz veya gaz karışımı tarafından korunur.
Kaynak torcundan gelen çıplak kaynak teli aracılığıyla oluşan ark, kaynak için gereklidir. Kaynakçının isteğine bağlı olarak devam eden kaynak, torç içerisindeki telin, şasinin bağlı olduğu iş parçasına değmesiyle başlar. Bu noktada kaynakçının, ayrıca tel kullanmasına gerek yoktur. Kaynak için lazım olan elektrotu, örtüsüz şekilde, otomatik tel verme sisteminden kaynak banyosuna iletir. Bu noktada kaynakçının becerisine ihtiyaç duyulmaz. Bütün bu donanımlarla kaynak şiddeti, hızı ve mesafesi otomatik olarak düzenlenir.
Kaynak teli, tel verme sisteminden sürekli olarak kaynak banyosuna iletildiği için, örtülü elektrotla yapılan ark kaynağında olduğu gibi elektrot değiştirme ile zaman kaybı ve atılan elektrot uçları ile elektrot kaybından bahsedemeyiz. Bakır ile kaplanan örtüsüz elektrotlar oksitlenmeyi önler ve telin kaynak akımını iletir.
Robotik Gazaltı Kaynak
Robotların gazaltı kaynak uygulamalarında kullanılması ise daha yüksek tekrarlanabilirlik, minimum hata ve daha kaliteli sonuçlar alınır. Üstelik bir gazaltı kaynak prosesinde ortaya çıkan zehirli gazlardan çalışanlar korunur ve işçi sağlığı ve güvenliği en üst seviyeye çıkarılır. Sunduğumuz gazaltı kaynak robotları birçok markaya uygun bir biçimde çalışabilir.
Kaynak robotları ile klasik I/O, DeviceNet ya da Ethernet ile gibi yaygın yöntemlerle haberleşme sağlayabilir. Aynı zamanda robot el kumandası aracılığıyla kaynak makinasının başına gitmeden tek noktadan ayarlayabilme imkanı sağlar. Bu da sizlere kaynak işlemlerinizde hız kazandırır.
Robentex olarak uzman kadromuz ve deneyimli ekibimiz ile gazaltı kaynak robotu ve ihtiyaçlarınızda her zaman yanınızdayız. Bizlere info@robentex.com adresinden her zaman ulaşabilirsiniz.