Kaynak, iki malzemenin ısıtılarak, karıştırılarak ve ardından malzemeleri ve/veya bir dolguyu güçlü bir bağlantı oluşturmak için soğutarak birbirine kaynaştırıldığı bir işlemdir. Ark kaynağından punta kaynağına kadar, kaynak robotu tipik olarak kaynağın tekrarlı olduğu ve kalite ile hızın çok önemli olduğu kaynak işlemlerinde tercih edilir. Robotik kaynak, verimliliği, tutarlılığı ve yatırım getirisini artıran otomatikleştirilmiş bir süreçtir. Peki kaynak robotu kullanmak endüstriyel proseslerimizde bizlere ne gibi avantajlar sağlar, daha yakından bakalım.
İlginizi Çekebilir: Paletleme Robotu
İdeal olarak robotlar, kaynak uygulamaları olan herhangi bir endüstride kaynak yapabilir. Robotik kaynak uygulamaları için en yaygın endüstrileri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
-Otomotiv endüstrisi
-Havacılık endüstrisi
-Metal endüstrisi
-Yapı endüstrisi
Bu sektörlerdeki tesisler genellikle robotik kaynakla büyük başarı yakalar. Bunun nedeni ise bu firmaların ürettikleri ürün çeşitlerinin otomasyona kolay uyum sağlamasıdır.
Kaynak robotlarının yaygın olarak kullanıldığı endüstrilerin başında otomotiv gelmektedir.
Kaynak Robotu Kullanımı
Kaynak robotları, otomotiv endüstrisi gibi yüksek üretim uygulamalarında yaygın olarak punto kaynak ve ark kaynağı için kullanılır. Kaynak robotları, robotların Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk kez 1960’larda kullanılmaya başlamasına rağmen, geçmişi çok da uzun olmayan bir uygulamadır. Kaynak proseslerinde robotların kullanımı, otomotiv endüstrisinin robotları punta kaynağı için yoğun bir şekilde kullanmaya başladığı 1980li yıllara uzanır.
Robotik ark kaynağı uygulamaları endüstriyel robot uygulamalarının yaklaşık %20’sini oluşturur.
Robotik Kaynak Ekipmanları
Bir robotik kaynak sistemi kaynak, robot, sensör teknolojisi, kontrol sistemleri ve yapay zekayı birleştirir. Bu bileşenler, özel programlamaya sahip yazılım sayesinde kaynağı en verimli ve istikrarlı bir şekilde gerçekleştirir.
Kaynak robotunun proses sensörleri, kaynak prosesinin parametrelerini ölçer. Bunun yanında geometrik sensörler, kaynakların geometrik parametrelerini ölçerek sisteme bildirir. Kontrol sistemi, sensörlerden giriş bilgilerini alarak ve analiz ederek, programda tanımlanan kaynak prosedürü özelliklerine göre robotize kaynak işleminin gerçekleşmesini sağlar.
Kaynak Robotu Kullanmanın Avantajları
Kaynak robotu üstün dijital özellikleri tüm prosesin verimliliğini üst düzeye çeker.
Kaynak Robotu Uygulaması
Kaynak robotu hakkında 4 ilginç istatistik
- Küresel robotik kaynak pazarının büyüklüğü 2018’de 5.450,5 milyon dolar olarak belirlendi.
- Kaynak robotu pazarının 2019’dan 2026’ya kadar %8,7’lik bir CAGR’de büyüyerek 2026’ya kadar 10.784.4 milyon dolara ulaşması bekleniyor.
- Robotik kaynak pazarı, 50 kg’dan az, 50-150 kg’dan ve 150 kg’dan fazla taşıma yüküne göre bölümlere ayrılmıştır.